Rijbewijskeuring voor 75+

Rijbewijskeuring voor 75+

Bent u 75 jaar of ouder en wilt u uw rijbewijs verlengen? Dan verplicht het CBR u om een gezondheidsverklaring in te vullen en een rijbewijskeuring te ondergaan bij een bevoegd keuringsarts. Wees gerust: deze rijbewijskeuring kunt u via CareynPlus natuurlijk regelen.

Vier maanden van te voren

De rijbewijskeuring voor ouderen vindt alleen plaats op afspraak. In verband met drukte en een lange CBR-procedure is het raadzaam om u, vier maanden voor uw rijbewijs afloopt, aan te melden voor de keuring. Meer info? Lees de Veelgestelde vragen.

Welke stappen moet ik doorlopen voor de keuring?

Stap 1: CBR gezondheidsverklaring aanvragen en invullen

Voorafgaand aan de afspraak met de keuringsarts dient u een gezondheidsverklaring in te vullen. De gezondheidsverklaring is een vragenlijst over uw gezondheidstoestand. Deze vult u in en stuurt u op naar het CBR. Binnen 2 weken krijgt u dan een keuringsverslag en eventuele hulpformulieren die de arts moet invullen. Op dat moment maakt u een afspraak voor een rijbewijskeuring. U kunt de gezondheidsverklaring digitaal aanvragen met behulp van uw DigiD op mijn.cbr.nl of bestellen via Regelzorg. Via Regelzorg kunt u ook een papieren gezondheidsverklaring aanvragen via telefoonnummer 088 - 23 23 300. Deze wordt per post naar u opgestuurd. U betaalt daarvoor € 51,50 inclusief verzendkosten en handling fee.

Stap 2: Medische keuring door bevoegd keuringsarts

Op de medische keuring stelt een bevoegd keuringsarts vast of u gezond genoeg bent om uw rijbewijs te mogen verlengen. Met de Careynkaart ontvangt u op deze keuring € 5 korting.

Wat houdt de medische keuring in?
De medisch keuring start met een aantal vragen over uw gezondheid. Daarna krijgt u een lichamelijk onderzoek. Een vast onderdeel van dit onderzoek is een oogtest en urine-onderzoek. Na afloop van de rijbewijskeuring vult de keuringsarts de Eigen Verklaring voor het CBR in en ondertekent hij/zij deze. Wanneer dit online gebeurt dan hoeft u niets meer te doen. Wanneer de arts deze verklaring invult op papier dan krijgt u deze mee naar huis en stuurt u het zelf op naar het CBR.

Stap 3: Beoordeling rijbewijs verlengen door CBR

Het CBR heeft nu in veruit de meeste gevallen alle informatie die zij nodig hebben om te beoordelen of zij uw rijbewijs verlengen. Bij uitzondering kan het echter voorkomen dat het CBR nog meer informatie nodig acht. In dat geval krijgt u een nieuwe verwijzing naar een arts of specialist. In alle andere gevallen bepaalt een arts van het CBR aan de hand van de informatie of u rijgeschikt bent voor de komende vijf jaar (uw rijbewijs wordt vanaf uw 75e jaar alleen met vijf jaar verlengd, niet meer met tien). U krijgt hier binnen 4 weken bericht over, waarna u bij positief bericht uw rijbewijs kunt verlengen bij uw gemeente.

Voordeel met uw CareynKaart

De prijzen voor een rijbewijskeuring door een keuringsarts variëren per locatie vanaf € 55. De korting op de medische keuring is voor u als lid: € 5 op vertoon van uw CareynKaart. 

Hoe werkt de onderstaande aanvraag? Makkelijk, u lees het hier.

Helaas, er is iets mis gegaan. Probeer het nog eens of neem contact op met onze klantenservice op 088 - 123 99 88 of via het formulier.

Helpblok afbeelding Careynplus Veilig Weg Auto

Inloggen en dienst aanvragen

U dient eerst in te loggen voordat u deze dienst kunt aanvragen.

Veelgestelde vragen

Nadat u uw gezondheidsverklaring heeft ingevuld en uw keuringsverslag van het CBR heeft ontvangen, dan geven wij uw gegevens door aan Regelzorg. U wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld voor het maken van een afspraak met een keuringsarts. 

Ook voor een gehandicaptenparkeerkaart-, medische-, groot rijbewijs-, taxipas-, touringcar-, trekker-, parachutekeuring, kunt u terecht bij RegelZorg.

 • Op elke verwijzing staat een aparte ZD-code vermeld, deze code(s) gebruikt de arts om in Zorg Domein uw verslag (en) in te vullen en te versturen naar het CBR.
  De begeleidende brief geeft aan hoeveel verwijzingen u heeft ontvangen en wie de keuringen kan uitvoeren. Voor een afspraak met een specialist kunt u dus niet bij RegelZorg terecht.
  Heeft u deze papieren digitaal ontvangen dan print u deze allemaal uit en neemt u ze mee.
 • Actueel medicatieoverzicht van de apotheek. Ook als u geen medicijnen gebruikt.
 • Een kleine hoeveelheid urine. De urine hoeft geen ochtendurine te zijn. Neem de urine mee in een goed afsluitbaar potje. Te koop bij drogist of apotheek.
 • Bril en/of contactlenzen. Als u een bril draagt bij het autorijden dient u die mee te nemen.
 • Draagt u contactlenzen, neem dan het recept van uw opticien mee waarop de sterkte staat vermeld, of de verpakking van de lenzen. Dan hoeft u voor de test van uw gezichtsvermogen de lenzen niet uit te doen.


Uw huidige rijbewijs of ander ID bewijs

Regelzorg heeft meer dan 250 locaties. Klik hier voor een locatie bij u in de buurt. Let op: indien u zelf bij Regelzorg reserveert, kunt u geen korting krijgen. U dient zich via CareynPlus aan te melden. 

Word lid van CareynPlus

Van een gezellig avondje uit, een onbezorgd dagje weg en een pedicurebehandeling thuis tot een fris schoon huis of gratis krukken lenen. Al dat en meer biedt het lidmaatschap van CareynPlus.

 • Voor slechts € 24,95 per jaar
 • Korting op diensten en (zorg)verzekeringen
 • Gratis loophulpmiddelen te leen
 • Voordeel & leuke acties
Ja, ik word lid
Infoblok afbeelding Careynplus Leren Ouderen

Ook interessant