Creëer een veilig thuis
We worden steeds ouder en blijven, gelukkig, ook steeds langer jong. Veel mensen beginnen rond hun 70ste na te denken over hun woning. Willen en kunnen ze daar straks blijven wonen? Welke aanpassingen zijn er mogelijk in de huidige woning mocht uw lichaam minder goed gaan meewerken?
Wacht niet tot het te laat is
De onderstaande tips zijn niet alleen voor mensen op leeftijd, maar ook als u nog prima uit te voeten kan in uw huis. Deze aanpassingen in de woning helpen nu ook al om uw woning veiliger te maken. Het zou zonde zijn om te wachten totdat er een keer iets misgaat.
In dit overzicht geven we kort aan welke aanpassingen u kunt doen per ruimte in uw woning. Omdat elke kamer in uw huis anders gebruikt wordt, zijn enkele praktische tips hiervoor erg behulpzaam.
Aanpassingen in de keuken
Rookmelder: een rook- en kooldioxidemelder kan gevaarlijke situaties voorkomen. Tevens is het minder of geen gebruik meer maken van een gasfornuis een goede vervolgstap.
Keukenkastjes: Zet uw spullen die u het meeste gebruikt op de hoogte dat u er makkelijk bij kunt. Dit voorkomt onnodig bukken bij het koken of opruimen.
Krukje: Zorg dat u kunt gaan zitten als u moet wachten tijdens het koken. Snijden en schillen kunt bijvoorbeeld ook zittend aan tafel doen.
Aanpassingen in de woonkamer
Verlichting: Goede verlichting kan vallen voorkomen, omdat u beter kunt zien. Wist u dat een 80jarige bijvoorbeeld 3x zoveel licht nodig heeft om goed kunnen zien ten opzichte van een jong volwassene.
Kleedjes: Als u veel kleden in huis heeft, is het verstandig deze zoveel mogelijk vast te leggen, deze zorgen toch vaak voor struikelgevaar. Haal tevens zoveel mogelijk eventuele drempels weg.
Snoeren: Werk snoeren goed weg zodat u er niet over kan struikelen en het ziet er ook direct wat netter uit. Maak ook gebruik van slimme schakelaars.
Meubelinrichting: Maak ruimte om vij te lopen, ook met eventuele hulpmiddelen. Ook kunt u uw bank of stoelen verhogen om makkelijk op te staan.
Aanpassingen in de slaapkamer
Bedsteun: Een steun aan het bed helpt u makkelijker uit het bed te komen.
Verhoogd bed: Opstaan gaat makkelijker en veiliger van een hoog bed. Zeker als u er ‘s nachts vaak uit moet.
Verlichting: Als u ‘s nachts regelmatig uit bed moet, zorg dan dat er voldoende licht is. Gebruik een bedlampje of lampje met sensor dat vanzelf aangaat.
Aanpassingen in de badkamer
Beugels: Zorg voor steunpunten in de douche, zeker bij het in-/uitstappen van douche of bad. Plaats deze bij voorkeur horizontaal en maak géén gebruik van beugels met zuignappen.
Verhoogd toilet: Een verhoogd toilet maakt het opstaan en gaan zitten gemakkelijker. Gebruik een beugel of steunen om u vast te houden, aan op te duwen of aan op te trekken.
Anti-slip mat: Gebruik een goede mat bij de douche of het bad die niet kan schuiven. Vervang deze ook met enige regelmaat.
Inloopdouche of instapbad: Voor een volledige veilige badkamer is een inloopdouche of instapbad wel een must. Bekijk daarvoor bijvoorbeeld de veilige badkamer actie van De Woningwachter
Aanpassen in de hal
Leuningen: Zorg voor leuningen aan beide zijden van de trap. Plaats eventueel een extra beugel aan het einde van de trap, waar de leuning eindigt.
Traptreden: Traptreden moeten goed zichtbaar zijn en niet glad. Er zijn hulpmiddelen die het traplopen makkelijker maken. Draag goede schoenen of sloffen.
Inrichting: Een tafeltje in de hal kan handig zijn om bijvoorbeeld sleutels neer te leggen. Houd wel voldoende ruimte en zorg voor goede verlichting.
Dit overzicht geeft je een goed beeld wat voor aanpassingen u zou kunnen doen aan uw woning om er zo lang mogelijk te blijven wonen. Uiteraard is iedereen z’n situatie anders en moet u altijd kijken welke onderdelen u het best kan helpen
Checklist voor het veilig maken van de woning
VeiligheidNL heeft een brochure met informatie over het veilig maken van uw huis. Er staan tevens handige checklists in die u helpen om vallen, inbraak en brand te voorkomen. Bekijk hier de brochure.
Hulp bij het veilig maken
Vindt u het lastig vindt om te bepalen wat er aangepast moet worden? Schakel dan de hulp in van een ergotherapeut. Zij kan u adviseren en helpen met het aanvragen van vergoeding bij uw gemeente. Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van elke zorgverzekeraar. Dit betekent dat u per jaar, tien uur ergotherapie vergoed krijgt. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. Wel gaat ergotherapie ten koste van het eigen risico.
Vergoedingen voor woningaanpassingen
Indien u woningaanpassingen nodig heeft door ziekte of een handicap, dan kunt u in aanmerking komen voor vergoedingen. Er twee mogelijke vergoedingsregelingen: de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Van welke regeling u gebruik kunt maken, hangt af van de mate van beperking en het soort aanpassing. Neem contact op met uw gemeente voor meer informatie.
Uitvoeren van woningaanpassingen en klussen
Voor grote en kleine woningaanpassingen werken wij samen met onze betrouwbare partner De Woningwachter. Zij zijn ervaren in het aanpassen van de woningen van senioren. Daarnaast kunt u ook voor bepaalde klussen een klusjesman via onze ervaren samenwerkingspartners laten komen. Een mooi voordeel is dat u als lid van CareynPlus altijd korting krijgt op de klus.
Daarnaast zijn er ook allerlei hulpmiddelen die u kunnen helpen met het creëren van een veilige woning. Thuiszorgwinkel Medipoint biedt diverse (loop)hulpmiddelen die u daarbij helpen.