Zomertijd
Op tijd naar bed

Zomertijd, voorkom vermoeiheid

Op 31 maart gaat de zomertijd in. Het is weer langer licht in de avond. Veel mensen vinden dat heerlijk. Maar het ingaan van de zomertijd heeft effect op onze gezondheid. Onze biologische klok moet zich aanpassen. En dat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

De biologische klok regelt bijna alle processen in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat u 's avonds moe wordt en 's ochtends langzaam wakker wordt. Doordat het stresshormoon cortisol piekt, uw hartslag omhoog gaat en uw bloeddruk stijgt, wordt uw lichaam klaar gemaakt voor een nieuwe dag.

Maar bij het ingaan van de zomertijd, krijgt uw biologisch klok ineens 's avonds langer licht. Dit licht wordt geregistreerd via het netvlies. Hierdoor raakt uw lichaam in de war. Uw lichaam geeft later aan dat het bedtijd is. Daarnaast moet u 's ochtends eerder op staan. Uw lichaam is dan eigenlijk nog niet klaar om op te staan. Uw bloeddruk is nog laag en uw ademhaling en hartslag zijn nog traag. Hierdoor kunt u zich erg moe voelen en bent u minder alert.

Wat kunt u doen om gezondheidsproblemen te voorkomen?

Ga dit weekend op tijd naar bed en sta op tijd op. Zorg dat u direct uw gordijnen open doet bij het opstaan, zodat uw lichaam direct zo veel mogelijk daglicht krijgt. Ga ook zoveel mogelijk naar buiten, met name in de ochtend. 'S avonds kunt u de lampen op tijd dimmen. Daglicht en blauw licht in lampen en beeldschermen zorgen er voor dat uw lichaam denkt dat het nog dag is. 

 

 

Word lid

  • Persoonlijk advies op maat
  • Bemiddeling
  • Mooie kortingen bij partners
Direct aanvragen Meer informatie

Relevante producten & diensten

Dagje of avondje uit

Dagje of avondje uit

Gezellig een dagje of avondje uit met hoge korting bij o.a. Pathé bioscopen, theater, sauna's en restaurants.

Lees meer
Sporten met korting bij sportscholen

Sporten met korting bij sportscholen

Sporten met korting tot € 90 bij sportscholen zoals Fit For Free, SportCity en Fitland.

Lees meer
Topbloemen

Topbloemen

Bestel met € 5 korting mooie bloemen en planten online en laat ze bezorgen door de beste bloemenbezorgsite van Nederland, Topbloemen.nl.

Lees meer