Houd uw hart gezond
Wat doet u?

Zo houdt u een gezond hart

Maar liefst 1,4 miljoen Nederlanders zijn hart- en vaatpatiënt. Grote kans dus dat u iemand kent met een hart- of vaatziekte heeft of er misschien zelf mee te maken heeft. U kunt er zelf veel aan doen om hart- en vaatziektes te voorkomen. Uw leefstijl is hierbij heel belangrijk. Daar heeft u namelijk elke dag opnieuw invloed op.

Kom in beweging

Het hart is een spier. Een spier, die elke minuut 4 tot 5 liter bloed door het lichaam pompt. En net als biceps of kuitspierspieren kunt u ook het hart trainen. Voldoende bewegen is daarom erg belangrijk. Volwassenen moeten zeker 2,5 uur per week matig intensief bewegen. Denk hierbij aan traplopen, fietsen, zwemmen maar bijvoorbeeld ook de hond uitlaten. Uw hartslag en ademhaling gaan hiervan omhoog en dat is goed. Meer bewegen is ook een middel tegen overgewicht en overgewicht verhoogt juist de kans op een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol.

Bij CareynPlus zijn er diverse mogelijkheden om te bewegen, met vaak ook hoge kortingen. Kijk hier voor meer informatie.

Als het voor u niet meer zo vanzelfsprekend is om een stuk te fietsen, te gaan zwemmen of lang te lopen, dan kunt u ook gebruik maken van de trainingscentra bij fysiotherapeuten. Zij hebben vaak een praktijk met een kleine prettige zaal met apparaten waarbij u professionele begeleiding krijgt. Kijk eens bij de medisch sportcentra van CareynPlus of bel een fysiotherapeut bij u in de buurt.

Het hart op de tong

Naast bewegen is er nog iets waar ieder mens invloed op heeft. Met een paar makkelijke aanpassingen in uw eetpatroon kunt u uw hart beter wapenen tegen ziektes. Een vette streep door vetten dus? Nee hoor, ons lichaam heeft vet juist nodig om te functioneren. Maar vervang verzadigde vetten dan wel voor onverzadigde vetten. Dus geen roomboter en paprikachips, wel olijfolie en een handje noten. En natuurlijk: voldoende groenten en fruit eten. De vuistregel is 2 stuks fruit en 250 gram groente.

Er zijn ontelbaar veel soorten groente en fruit op de markt en het internet staat vol leuke recepten waar u naar hartenlust mee kunt experimenteren. Ook drinken is belangrijk: minimaal 1,5 liter per dag. Alcohol telt uiteraard niet mee. Sterker nog, alcohol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Wees dus voorzichtig met “wijnvaten” wanneer uw eigen vaten u lief zijn.

Verschil tussen man en vrouw

Ieder mens is anders, dus ook elk hart is anders. Wist u dat er duidelijke verschillen zijn tussen een mannen- en een vrouwenhart? Vrouwen hebben bijvoorbeeld vaker problemen aan de allerkleinste bloedvaatjes. Bij een hartinfarct zijn de signalen veel minder duidelijk dan bij mannen, daarom is het voor vrouwen belangrijk om bij ‘vage klachten’ op tijd naar de huisarts te gaan. Daar staat weer tegenover dat hormonen vrouwen ook lijken te beschermen tegen hartklachten. Hierdoor krijgen ze 7 tot 10 jaar later hartklachten dan mannen. Maar voor zowel vrouwen als mannen geldt: meten is weten. Laat daarom regelmatig uw bloeddruk en cholesterolwaarden meten en klop bij uw huisarts aan als u klachten ervaart.

5x tips

Wilt u vandaag nog beginnen met gezonder leven? Dit zijn 5 tips waar u misschien nog niet aan heeft gedacht, maar die hartstikke gezond zijn.

1. Yoga

Eén keer in de week yoga doet wonderen. Het verlaagt uw bloeddruk, cholesterol en is goed tegen stress. Zo blijft u beter in balans, letterlijk en figuurlijk.

2. Vette Vis

Het klinkt misschien ongezond, maar niet is minder waar. In vis zitten omega-3-vetzuren, en in vette vis meer dan in magere vis. Goed voor uw cholesterol dus! Vraag bij de visboer dus gerust naar haring, makreel, paling of zalm. Kijk hier voor een heerlijk recept met zalm.

3. Slapen

Bewegen is belangrijk, maar voldoende rust ook: zorg daarom voor zeker 7 uur slaap per nacht. Goede slaapkwaliteit is belangrijk voor een gezond hart.

4. Verse kruiden

Uw hart en bloedvaten worden vooral erg blij als u verse kruiden gebruikt in plaats van zout of andere ongezonde smaakmakers. Te veel zout is een veroorzaker van hoge bloeddruk.

5. Hart-APK

Het is niet ingewikkeld om uw BMI, cholesterol en bloeddruk te meten. En het geeft een hoop informatie. U kunt dit laten meten bij de dokter, of via de Hartstichting.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis. Bent u verzekerd bij Zilveren Kruis? Via uw collectieve zorgverzekering kunt u toegang krijgen tot trainingen, cursussen en coaching. Van online zelfhulp of health checks. Meer weten? Neem contact op met Zilveren Kruis via 071 - 751 00 52.

Word lid

  • Persoonlijk advies op maat
  • Bemiddeling
  • Mooie kortingen bij partners
Direct aanvragen Meer informatie

Anderen bekeken ook

Sporten met korting bij sportscholen

Sporten met korting bij sportscholen

Sporten met korting tot € 90 bij sportscholen zoals Fit For Free, SportCity en Fitland.

Lees meer
(Medisch) sporten met een fysiotherapeut

(Medisch) sporten met een fysiotherapeut

(Medisch) sporten onder deskundige begeleiding van een fysiotherapeut in een prettige omgeving.

Lees meer
Reanimatie bij volwassenen

Reanimatie bij volwassenen

Een hartstilstand, dat kan overal gebeuren, op werk, thuis of buiten op straat. In de cursus reanimatie leert u acuut te handelen.

Lees meer