Goede voornemens
Hoe verwezenlijkt u ze?

Goede voornemens, hoe te verwezenlijken?

Een nieuw jaar is weer aangebroken! Heeft u misschien ook nieuwe plannen gemaakt om deze dit jaar nu echt eens te verwezenlijken? De tv eerder uitzetten en een goed boek lezen, die stedentrip naar Londen nu toch eens boeken, minder alcohol drinken, de conditie verbeteren of een paar kilootjes afvallen, zomaar wat voorbeelden. Maar hoe zorgt u er voor dat het niet bij een goed voornemen blijft?

Het veranderen van (vaste) gewoonten kan worden vergeleken met het maken van een grote en verre reis. Niemand vindt het vreemd dat hiervoor een goede voorbereiding onmisbaar is: er wordt informatie verzameld over het reisdoel, reisdocumenten worden geregeld, de auto krijgt een grote beurt. En als alle voorbereidingen klaar zijn, kan de reis beginnen. Kortom een goede voorbereiding is het allerbelangrijkste.

Stap 1

Verander uw goede voornemens in realistische doelen. Maak deze doelen zo concreet mogelijk door ze op te schrijven. Door uw doelen op te schrijven communiceert u deze nog sterker aan uw zelf.

Voorbeelden:

-Op woensdagavond blijft de tv uit, dan lees ik een boek.  

-Op dinsdag en donderdag ga ik gelijk na de warme maaltijd een wandeling maken van 30 minuten.

-Ik wil voor mijn zomervakantie begint 10 kg zijn afgevallen. Dat is 10 kg in 6 maanden. Dus 1,5 kg per maand.

-Ik ga minder vlees eten en vervang op woensdag en vrijdag mijn vlees door vegetarische vleesvervangers of vis.

-Ik drink geen wijn meer op doordeweekse dagen, alleen op zaterdag en zondag drink ik nog maximaal 2 glazen per avond.

Stap 2

Schrijf uw redenen op waarom u dit doel wilt bereiken.
Hoewel het misschien overduidelijk is waarom u dit wilt, is het toch belangrijk op te schrijven waarom u het doel wilt bereiken. Hoe groter de betekenis van u doel, hoe groter de kans dat u het doel zal behalen.

Bijvoorbeeld: “ik wil graag 10 kg afvallen, omdat ik verwacht dat mijn knieklachten dan over zullen zijn”. Of “ik wil minder vlees eten, omdat ik wil bijdragen aan een beter milieu en klimaat.”

Stap 3

Maak een plan en agendeer uw acties. Zorg ervoor dat u de verschillende acties die u moet plegen om het doel te bereiken in uw agenda worden gezet, zodat u er ook daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Een plan is leuk, opschrijven prima, maar zonder regelmatige herinnering en evaluatie is er geen kans van slagen.


Stap 4

Beloon u zelf en vier uw behaalde doelen. Dat kan alleen of met iemand samen. Zorg er in ieder geval voor dat u de gehaalde doelen viert. Ook kunt u zichzelf belonen voor de die u realiseert onderweg naar uw doel. Dit zal het werken aan uw (volgende) doelen versterken.

Begeleiding bij voeding

Wilt u graag begeleiding door een van onze diëtisten? Dan kunt u een afspraak maken bij één van onze diëtisten in Zuid-Holland of Utrecht (088-1239988). Vanuit de basisverzekering krijgt iedereen per jaar 3 uur dieetadvisering. Daarnaast kan het zo zijn dat u extra vergoeding krijgt vanuit uw aanvullende verzekering. Dieetadvisering bij diabetes mellitus, (een verhoogd risico op) hart- en vaatziekten en COPD is soms opgenomen in regionale samenwerkingsafspraken (zogenaamde ketenzorg). Uw huisarts en diëtist zijn op de hoogte van de afspraken die zijn gemaakt en welke vergoeding voor u van toepassing is. Dieetbehandeling als onderdeel van ketenzorg gaat niet ten koste van het wettelijk eigen risico.

Word lid

  • Persoonlijk advies op maat
  • Bemiddeling
  • Mooie kortingen bij partners
Direct aanvragen Meer informatie