Geheugen trainen
Gezonde hersenen

Geheugen trainen, gezonde hersenen

Onze hersenen hebben we hard nodig om te kunnen bewegen, praten, denken, ademhalen, voelen. Die willen we dan ook zo lang mogelijk gezond houden. U kunt zelf veel doen om uw hersenen in conditie te houden. Regelmatig bewegen, voldoende slaap en gezonde voeding zijn de basis elementen. Ook is het belangrijk om uw hersenen uit te dagen, ze te trainen.

Uit onderzoek door de VU, Amsterdam UMC/GGZ en Erasmus MC is gebleken dat de kans op het krijgen van een hersenaandoening wordt verkleind door een gezonde leefstijl. Volgens onderzoek door Britse wetenschappers kan door middel van leefstijlaanpassingen het aantal gevallen van dementie zelfs wel met 40% verlaagd worden. Kortom genoeg redenen voor ons om u op de hoogte te houden van de vele mogelijkheden die er zijn om uw hersenen gezond te houden en het geheugen te trainen, ook voor ouderen.

Voeding en een goed geheugen

Het RIVM heeft een langdurig onderzoek gehouden onder ruim 3500 mensen van 45 jaar en ouder. Deze mensen werden 20 jaar gevolgd. Daaruit is gebleken dat de hersenen van iemand die gezond eet jonger zijn dan van iemand die ongezond eet. We ontkomen er niet aan dat onze hersenen achteruit gaan als we ouder worden, maar we kunnen het wel vertragen. Er zijn allerlei diëten onderzocht, waaronder het mediterrane dieet.  De onderzoekers zagen weinig verschil tussen de verschillende diëten. Veel groente, fruit, volkoren producten en onverzadigde vetten blijken de basis te zijn voor gezonde hersenen. Onze Careyn dietist Elize Buitelaar heeft in haar artikel 'Gezonde hersenen, goed geheugen' voor u op een rijtje gezet wat u kunt doen om uw hersenen gezond te houden. 

Gratis training: Houd je brein gezond

De stichting Alzheimer Nederland heeft een gratis training ontwikkeld om u te informeren over de invloed van voeding, stress, slaap en bewegen. Daarnaast worden er weetjes, tips, een kennisquiz en leuke uitdagingen voor gezonde gewoontes aangeboden. Schrijf u hier in voor deze gratis training.

Het geheugen trainen

Trainen met puzzels

Om uw geheugen te blijven uitdagen en te trainen zijn er allerlei mogelijkheden. Zo zijn de bekende puzzelboekjes een goede methode en hoe vaker u puzzels maakt, hoe beter u wordt. Ze houden uw hersenen actief én het ontspant. Twee belangrijke redenen om met Sudoku, de Zweedse woordpuzzel of wat u dan ook leuk vindt, aan de slag te gaan. 

Gratis online training HersenCoach

De Hersenstichting biedt ook een gratis online training. Tijdens deze training ontvangt u vijf weken lang elke week een e-mail waarin hersenexperts wetenschappelijke onderbouwde opdrachten, tips en uitleg geven. Meld u zich hier gratis aan voor de HersenCoach.

Bewegen voor ouderen

Om de hersenen gezond te houden is dagelijks bewegen belangrijk. Nu de meeste mensen zijn gevaccineerd en de cijfers dalen kunnen we ook steeds meer activiteiten gaan doen. Buiten bewegen blijft het gezondste, maar ook zwemmen, sporten in de sportschool of bij een fysiotherapeut helpt uw lijf sterk te houden en uw brein gezond. Wij bieden onze leden diverse mogelijkheden om in beweging te blijven zoals zwemmen met korting, korting bij de sportscholen en voordelig sporten bij een fysiotherapeut bij de medische trainingscentra. Wilt u liever thuis sporten? Lees dan eens ons artikel 'Blijven bewegen is mogelijk, ook voor ouderen'. Loopt u met een rollator? Lees dan ons artikel 'Wandelen met rollator: de mooiste routes'

In het thema Bewegen op ons artikelen pagina vindt u nog veel meer inspiratie om meer te bewegen.

Word lid

  • Persoonlijk advies op maat
  • Bemiddeling naar gerenommeerde partners
  • Altijd korting op het gehele aanbod
  • Koffie & Gebak cadeaukaart t.w.v. 10
Direct aanvragen Meer informatie