Zwaarder door trage stofwisseling
Feit of Fabel?

Feit of fabel: Gewichtstoename door tragere stofwisseling als u ouder wordt?

Het is een vaak gehoorde verontschuldiging: ‘Ik ben wat aangekomen, maar dit komt vast doordat mijn stofwisseling wat trager is geworden, omdat ik ouder ben.’ Maar wat is hier nu eigenlijk van waar? Zorgt een andere stofwisseling ervoor dat we anders moeten gaan eten? Onze diëtiste Estelle geeft antwoord.

Niet het ouder worden zelf, maar de verandering in beweging zorgt ervoor dat de stofwisseling verandert. Naarmate we ouder worden, gaan we vaak minder bewegen. Het sporten bij de sportschool gaat niet meer en het fietsen en lopen wordt misschien ook wat minder. Bewogen we voorheen wel een uur, komen we nu net aan een half uur, doordat we vandaag toevallig de boodschappen lopend hebben gedaan. Dit zorgt ervoor dat het lichaam ongeveer 130 kilocalorieën minder verbrandt op die dag. Als we blijven eten wat we gewend waren, maar minder bewegen, zal het gewicht toenemen.

Belang van spierkracht

Als er minder wordt bewogen, neemt ook de spierkracht af. Een verminderende spierkracht heeft effect op uw stofwisseling. De spieren verbruiken minder energie waardoor ook uw stofwisseling vertraagd. Vooral krachttraining is hier bij belangrijk. U kunt dit doen vanuit huis, maar ook bij fysiotherapeuten in uw omgeving. Zij hebben vaak speciale programma's in een kleine trainingsruimte met professionele begeleiding. Kijk hiervoor bij de medische trainingscentra van CareynPlus of bel een praktijk bij u in de buurt.

Voeding

Door de verminderde beweging heeft het lichaam dus minder energie nodig. Deze brandstoffen halen we uit voeding, namelijk uit koolhydraten en vetten. Het is belangrijk om de voedingsinname te veranderen naarmate de beweging ook verandert. Dit kan bijvoorbeeld een boterham of een opscheplepel aardappelen minder zijn.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende bouwstoffen binnen te krijgen. Spieren hebben bouwstoffen nodig om bijvoorbeeld bij krachttraining te groeien. Deze bouwstoffen zijn de eiwitten uit de voeding. Daarom is het verstandig om wat meer producten met eiwitten te eten als we ouder worden. Dit kan bijvoorbeeld met een schaaltje yoghurt of een beker melk extra. Kijk hier voor een heerlijk recept met deze bouwstoffen.

Voedingsadvies

Wilt u een voedingsadvies op maat? Dan kunt u een afspraak maken bij één van onze diëtisten in Zuid-Holland of Utrecht (088-1239988).

Vanuit de basisverzekering krijgt iedereen per jaar drie uur dieetadvisering. Daarnaast kan het zo zijn dat u extra vergoeding krijgt vanuit uw aanvullende verzekering.

Dieetadvisering bij diabetes mellitus, (een verhoogd risico op) hart- en vaatziekten en COPD is soms opgenomen in regionale samenwerkingsafspraken (zogenaamde ketenzorg). Uw huisarts en diëtist zijn op de hoogte van de afspraken die zijn gemaakt en welke vergoeding voor u van toepassing is. Dieetbehandeling als onderdeel van ketenzorg gaat niet ten koste van het wettelijk eigen risico.

Tekst: Estelle van Setten, Diëtist, Careyn Specialistische Zorg & Diëtetiek, team Zuid-Holland

Word lid

  • Persoonlijk advies op maat
  • Bemiddeling
  • Mooie kortingen bij partners
Direct aanvragen Meer informatie

Anderen bekeken ook

(Medisch) sporten met een fysiotherapeut

(Medisch) sporten met een fysiotherapeut

(Medisch) sporten onder deskundige begeleiding van een fysiotherapeut in een prettige omgeving.

Lees meer
Sporten met korting bij sportscholen

Sporten met korting bij sportscholen

Sporten met korting tot € 90 bij sportscholen zoals Fit For Free, SportCity en Fitland.

Lees meer