Hoe gezond is chocolade?
Onze diëtiste vertelt

De waarheid over chocolade(letters)

Bent u ook zo gek op chocolade? Dan is de Sinterklaastijd zo gek nog niet, de winkels liggen momenteel vol met chocoladeletters! Maakt het nog uit of u Marie, Ingrid of Bert heet? Hoewel de hoeveelheid chocola per merk natuurlijk verschilt, wordt binnen het merk voor elke letter evenveel chocola gebruikt. De M en de B zijn dus vaak dunne letters (eet ook lekkerder) terwijl de I veruit de dikste letter is.

Chocolade wordt gemaakt door cacaopoeder te mengen met cacaoboter en suiker. Aan dit mengsel kunnen nog andere ingrediënten worden toegevoegd, zoals melkpoeder, noten, vruchten of smaakstoffen. Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, suiker en melkpoeder, maar de cacaopoeder ontbreekt.

Kan chocolade hart- en vaatziekten helpen voorkomen?

In cacao en dus in chocolade zitten flavanolen. Flavanolen zijn antioxidanten, die weefselschade voorkomen en mogelijk het risico op kanker en hart- en vaatziekten kunnen verlagen. Bittere en extra bittere chocolade heeft een hoog gehalte aan flavanolen.

Onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks innemen van meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect heeft op de elasticiteit van de bloedvaten. Dit komt neer op 10 gram extra bittere chocolade of chocolade gemaakt van rauwe cacao, of 2,5 gram rauwe cacaopoeder.

Chocolade bevat ook veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte van het bloed en dat vergroot juist de kans op hart- en vaatziekten. Er wordt wel gezegd dat het verzadigde vetzuur stearinezuur dat in chocolade zit, niet slecht is voor je hart en vaten. Maar hiervoor is weinig wetenschappelijk bewijs.

Er is onvoldoende bewijs om te kunnen concluderen dat chocolade hart- en vaatziekten kan helpen voorkomen. Het wordt dus niet aangeraden om bewust dagelijks bittere chocolade te eten.

Is chocolade verslavend?

Doordat de stoffen die de alertheid en stemming kunnen verbeteren slechts in zulke kleine hoeveelheden voorkomen, is chocolade niet verslavend. Met name de specifieke combinatie van smaak en mondbeleving zorgt ervoor dat er veel liefhebbers van chocolade zijn en je er vaak van kan blijven eten.

Is chocolade dik makend?

Een reep of chocoladeletter van 75 gram bevat gemiddeld 400 tot 450 calorieën (kcal), dat is evenveel als drie belegde boterhammen. Bij het regelmatig eten van grote hoeveelheden chocolade neemt de kans op overgewicht toe. De energiebalans kan met de overige voedingsmiddelen die u op een dag eet in totaal negatief uitpakken.

Tekst: Elize Buitelaar, diëtist Careyn

Word lid

  • Persoonlijk advies op maat
  • Bemiddeling
  • Mooie kortingen bij partners
Direct aanvragen Meer informatie